2011/10/13

Lemon macarons with lemoncurd

Lagomt syrliga macarons med en ljuvlig lemoncurd. Härligt friskt.
Jag fuskade lite och köpte Lemoncurd, med facit i hand så är min egna lemoncurd godare. Mer om den i ett senare inlägg.


Att göra macarons kräver en skopa tålamod och en del förberedelse.
Jag köper min mandelmjöl av märket Sellton, men det går självklart bra att göra egen också.
Skålla mandeln och låt torka, gärna ett dygn eller mer så den är riktigt torr när du ska riva den. Mandelkvarn eller mixer, testa dig fram vilket du tycker är bäst. Men sikta den alltid så du får bort eventuella bitar, det vill man inte ha. Detta recept kräver också att du har en hushållsvåg och en sockertermometer. 


Receptet ger ca 40st dubbla

Skål1
60g äggvita
35g socker

Sockerlag
150g socker
50g vatten

Skål2
150g fint malen mandel
150g florsocker

60g äggvita
Ev några droppar färg
Ev några droppar essens

Dag1
Häll äggvitan i var sitt glas, täck med plastfolie och låt stå. Den ska vara helt rumstempererad.

Dag2
Skål1: Häll glaset med äggvita i en skål och vispa tills det blir fluffigt och toppigt. Tillsätt sockret lite då och då medans du vispar.
Sockerlag: Häll i vatten i en kastrull och tillsätt socker. Låt koka tills sockerlagen når 118 grader. Ta genast av och häll under vispning i sockerlagen i skål 1. Vispa på medelhastighet tills äggvitan är kall och glansig (ca 10-15 min).
Skål2: Sila mandeln och mät upp 150g i skålen. Sila sedan florsockret. Blanda väl med en gaffel. Tryck till eventuella klumpar med gaffeln. Tillsätt äggvitan och karamell/pastafärgen/essensen. Blanda väl. 
Vänd ner skål 1 i mandelblandningen och rör försiktigt om tills du har en jämn smet. Blanda inte för mycket. Smeten ska vara trögflytande.
Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små rundlar stora som 5-kronor på en bakplåtspapperförsedd plåt. Låt plåten få stå i minst 30 min. Makronerna kommer att flyta ut något och bli släta. Har de fortfarande små toppar så kan du slå plåten i bordet några gånger.
Grädda i 160 grader i mitten av ugnen i ca 10 min. Makronerna ska inte bli brända i kanterna så håll koll på dem så att du hittar rätt gräddningstid för just din ugn.
Dra av bakplåtspappret från plåten och låt makronerna stå och svalna.
Lossa dem lite försiktigt.
Fyll dina makroner med valfri fyllning.
Receptet kommer från Tartelett, och vidare från Sockerrus

1 kommentar:

Petra sa...

Hej! Vad roligt med en ny blogg!!Ser fram emot att se alla smaskiga bakverk. Kram syrran